Technische gegevens:

Bootnaam: Kurt Carlsen
Eigen website: www.kurtcarlsen.nl
Klasse: Eierland Klasse
Bouwjaar: 1953
Opdrachtgever: N.Z.H.R.M.
Werf: Gebroeders Taat Katwijk
Afmetingen: loa 10,32 / boa 3,14 / d:0,60
Waterverplaatsing: 4,5 Ton
Huidige motor(en): Perkins 4 cil (54B 65 pk)
Originele motor(en): Perkins 6 cil (P6m 65 pk)
Snelheid: 7 knopen

Kurt Carlsen msrb
In dienst tot: 1990
Stations: Noordwijk aan Zee
Huidige eigenaar: Stichting Kurt Carlsen
MMSI: 244780944
Call sign: PA3666
Huidige ligplaats: Noordwijk aan Zee

Historie:

kapiteinKurt

De motor strandreddingboot (msrb) Kurt Carlsen werd gestationeerd in Noordwijk aan Zee in 1953. De Kurt Carlsen is, zoals bij veel reddingboten gebeurde geschonken door een vermogende particulier. Bernhard van Leer, de toenmalige directeur eigenaar van de Van Leer Vatenfabriek is de schenker. Van Leer vernoemde de boot niet naar zichzelf maar naar een zeemansheld uit die tijd. Dat was de Deense kapitein Kurt Carlsen. Kapitein Carlsen is wereldberoemd geworden door eind december 1951 tot begin januari 1952 voor de kust bij Falmouth, meer dan een week, met nog een ander bemanningslid op zijn gekapseisde en zinkende vrachtschip, de Flying Enterprise, aan boord te blijven. Uiteindelijk moest hij dat opgeven toen het vrachtschip toch zonk. Met een heuse tickertape parade in New York werd hij geëerd.

 

De (msrb) Kurt Carlsen is in actieve dienst gebleven in Noordwijk aan Zee tot 1993 waarna zij vervangen is door de eerste mrsb van de Valentijn klasse. Volgens de logboeken zijn 21 mensen en een hond onder de geredden. De stichting Kurt Carlsen heeft de verwaarloosde boot in 2010 gered van de ondergang en in 3 jaar naar originele staat gerestaureerd. Exact op haar 60ste verjaardag 13 juni 2013 is de Kurt Carlsen opnieuw aan het publiek getoond. Ook heeft zij de A status van varend monument verworven en is opgenomen in het nationaal register.
Kurt Carlsen msrb

 

Kurt Carlsen msrb
De Kurt Carlsen wordt in het seizoen ingezet voor authentieke lanceringen die veel bekijks hebben, een echte attractie voor het publiek. Elke drie weken lanceert een team van enthousiaste vrijwilligers de boot. Naast de boot is ook de lanceerwagen en originele Caterpillar D4 tractor onderdeel van het erfgoed. De bijbehorende Wippertruck een Chevrolet C60 uit 1943 wordt nu gerestaureerd zodat de complete uitrusting van die tijd beschikbaar is

 

Restauratie Kurt Carlsen:

In 2009 kwamen de initiatiefnemers Henk Kok, Cees den Hollander en Roel van Zuijlen bijeen om een plan te smeden de voormalige MRSB van Noordwijk de Kurt Carlsen te kopen, te restaureren en weer voor demonstratie en museum doeleinden beschikbaar te krijgen in Noordwijk. Bij toeval was de “Kurt” ontdekt in een weiland op Ameland onder slechts een dekzeiltje. Aan energie geen gebrek maar hoe organiseer je zoiets? Veel praten en planning is de knoop doorgehakt. uiteindelijk eerst met eigen geld aangeschaft, zodat de nog op te richten stichting een vliegende start kon maken. Gelukkig was er in Noordwijk ook veel enthousiaste bij de Gemeente en ondernemers zodat in mei 2010 de boot opgehaald kon gaan worden in Ameland. Na het vervoer over de weg mocht de hal van de Zeilvereniging Noordwijk gebruikt worden als plaats van handeling voor de restauratie.

 

Kurt Carlsen msrb
Kurt Carlsen msrb
Kurt Carlsen msrb
Kurt Carlsen msrb

 

Hier was een gedetailleerd plan voor opgesteld wat ongeveer 2 jaar in beslag zou nemen. Het werd allemaal grondig aangepakt de boot is letterlijk geheel uit elkaar geweest. Alleen de teakhouten rompplaten zijn niet losgehaald. Alles is verder aangepakt. Alle metalen delen zijn in RVS opnieuw gemaakt. De zachte houtdelen waren zo goed als vergaan en zijn allemaal vervangen. Vooral de ijzeren spanten die het verband hielden in de romp waren er erg slecht aan toe en veelal volledig doorgeroest. We zijn blij dat we het zo grondig hebben aangepakt. Na het slopen en vervangen kon het opbouwen beginnen. De Perkins motor is vervangen door een nieuw exemplaar evenals de schroefas en de nieuwe 5 blads schroef. Het bijeen brengen van al die nieuwe materialen is een echte klus. Sponsoren in geld en natura hebben dit allemaal mogelijk gemaakt. Samen met de 4000 uren van de 15 vrijwilligers. Elk met een eigen talent of discipline. Van metaalbewerker, timmerman, elektromonteurs tot schilders iedereen kon zijn talent gebruiken. Na 3 jaar noeste arbeid mocht het resultaat er zijn. Op de Kurt Carlsen haar 60ste verjaardag in 2013 kon ze opnieuw in volle glorie aan het publiek getoond worden. Dit alles in de gelijke setting als bij de originele doop, compleet met figuranten voor de foto sessie. Niet lang daarna konden de eerste vaartochten gemaakt worden. Echte lanceringen compleet met tractor en bootwagen, elke keer een echt spektakel. Dat eerste jaar is de Kurt Carlsen naar Lemmer geweest voor de bijeenkomst van de Oude Reddingsglorie. Het begin van wellicht een lange traditie.

Kurt Carlsen msrb

YouTube filmpjes