Technische gegevens:

Bootnaam:  Knokkels
Eigen website: www.knokkels.nl
Type: IJsselmeervlet
Bouwjaar: 1975
Opdrachtgever: K.N.Z.H.R.M.
Werf: Scheepswerf Damen Gorichem
Afmetingen: loa 14,88 / boa 4,20 / d:1,70
Waterverplaatsing: 23 Ton
Huidige motor(en): Caterpillar d3306 (254 pk)
Originele motor(en): Caterpillar d3306 (254 pk)
Snelheid: 9 knopen

In dienst tot: 2003
Stations: Hindeloopen
Huidige eigenaar: Familie Tienstra Hindeloopen
MMSI: 244260532
Call sign: PD 7028
Huidige ligplaats: Lemmer

Knokkels

Knokkels

De reddingboot Knokkels is een van de 5 IJsselmeervletten en had maar 1 station, Hindeloopen van 1975 tot 2003. De Knokkels heeft de meeste geredden op haar naam staan, ruim 2400.
Dat komt omdat Hindeloopen op lagerwal ligt en deze boot er soms 3 keer per dag uit moest om jachten los te trekken. De Knokkels is genoemd naar een gebied in het IJsselmeer dwars van haar station.
Op de site www.knokkels.nl kunt u veel over de geschiedenis van deze boot vinden en haar reddingen. In juli 2003, namen Marten en Gerda Tienstra, de Knokkels van de KNRM over. De betimmering en alle elektronische apparatuur werd vernieuwd.

 

Vanwege de nieuwe taak werd Lemmer de ligplaats. De Knokkels wordt ingezet voor meerdere doeleinden zoals het varen met groepen naar het Ir. Woudagemaal in Lemmer, oefeningen voor watersporters in het manoeuvreren en omgaan met radar, dsc marifoon enz.  Maar ook voor as verstrooiingen gaat de boot naar het IJsselmeer. Marten en Gerda hebben een opleidingsinstituut en heeft de boot een functie in.

 

De boot is nauw bij de evenementen van de ORG betrokken. Marten was ORG secretaris van 2008- 2013. Onder de naam “Historische Reddingboten” worden tochten en evenementen georganiseerd en op die manier wordt het schip in de vaart gehouden. Er is een groep van bemanningsleden, van oud varenslieden, waaronder oud schippers van reddingboten. De Knokkels is nog in originele staat en maakt nog ca. 50 vaartochten per jaar. Maar ook de reddingboot Cornelia Clasina is van de Tienstra’s en ligt in Lemmer.

YouTube filmpjes