Technische gegevens:

Bootnaam: Cornelia Clasina
Type: Waddenvlet
Bouwjaar: 1978
Opdrachtgever: K.N.Z.H.R.M.
Werf: Scheepswerk Verhoef Aalsmeer
Afmetingen: loa 9,70 / boa 3,33 / d:0,70
Waterverplaatsing: onbekend
Huidige motor(en): Volvo Penta MD 70 (97 pk)
Originele motor(en): Volvo Penta MD 70 (97 pk)
Snelheid: 9 knopen

In dienst tot: 1998
Stations: Vlieland
Huidige eigenaar: Familie Kiewiet, Ameland
MMSI: 244067631
Call sign: PF7631
Huidige ligplaats: Ameland (Ballumerbocht)

Historie:

 

De Cornelia Clasina is een zogenaamde Waddenvlet en gebouwd in 1978  bij Scheepswerf Verhoef te Aalsmeer. Het was de 2e in deze serie en werd gestationeerd te Vlieland. De lengte is 9.70m , breed 3,33 m en het heeft een diepgang van 0,70 m. De motor is een 97 pk Volvo Penta MD 70 . Het schip is nog geheel origineel en van aluminium gebouwd. 

 

 

Aanvankelijk werd dit schip met een lage roef gebouwd, maar door het kapseizen van het zusterschip Nina Anna bleek dat het schip niet weer terug kantelde. Bij de verbouwing door Aluboot te Hindeloopen werd de opbouw vergroot en een kantelzak geplaatst.

De Cornelia Clasina is bijzonder zeewaardig en werd zelf ingezet in de Westergronden boven het eiland, waar een zware branding staat.

 

Het zoeken naar vissers, het helpen en lostrekken van jachten in de omgeving was het meest voorkomende werk. In 1995 werd assistentie verleend aan het binnenschip Johan dat dreigde te breken. Ook werd er eens een sleepboot van de zandplaat de Richel getrokken door dit kleine dappere scheepje.

Cornelia Clasina

 

De familie Boon was in hoofdzaak leveranciers van schippers en bemanning. Andere bemanningsleden waren Stuivenga, Boersma, Wortel enz. Nadat de Cornelia Clasina lange tijd in Lemmer heeft gelegen, is de oud-reddingboot begin 2021 in Harlingen enigszins verbouwd en kent ze vanaf maart 2021 haar ligplaats in de Museumhaven ‘Zeemanshoop’ op Ameland.

 

De oud-reddingboot ‘Cornelia Clasina’ in de haven van het Friese Harlingen na haar verbouwing, onderweg naar Ameland. Foto: T. Boonstra.YouTube filmpjes