Technische gegevens:

Bootnaam: Komer
Eigen website:
Type: Nelson 40
Bouwjaar: 1968
Opdrachtgever: K.N.Z.H.R.M. Terschelling
Werf: Nelson Portsmouth
Afmetingen: loa 13,00 / boa 3,65 / d:1,15m
Waterverplaatsing: 13 ton
Huidige motor(en): Solé 2x 155 pk
Originele motor(en): Caterpillar 2x 450 pk
Snelheid: 18 knopen

In dienst tot: 1979
Stations: Terschelling
Huidige eigenaar: G. Bijlsma
MMSI:
Call sign: PE5260
Huidige ligplaats: Grou

Komer

Historie:

1969 – De Noord laat een snelle reddingboot bouwen in Engeland. Deze boot, de Komer, wordt gestationeerd op Terschelling. Na een aantal jaren blijkt de boot niet aan de gestelde verwachtingen te voldoen en wordt overgestapt op andere typen snelle boten.

 

De Komer wordt gekocht door een baggeraar die het schip gebruikt om dekschuiten met graafmachines te varen. Tijdens een strenge winter is alles verwaarloosd en stukgevroren. De eigenaar wil de kapotte motoren verwijderen maar de opbouw staat hem in de weg, die hij met de bak van een graafmachine volledig sloopt.
De romp wordt gekocht door Dick van Amerongen van de Kromhout werf Amsterdam en omgebouwd tot motorjacht. Met nog een tussen eigenaar in Harlingen komt de Komer in 2010 bij de eigenaars Arnoud Both en Bénédicte Gruys. Sinds juli 2019 is de huidige eigenaar G. Bijlsma.

 

Met als eerste ligplaats Jachthaven Twellegae in Amsterdam Noord en vanaf 2013 bij Marina Monnickendam. Sinds de zomer van 2019 is de ligplaats Grou.

Een mooi polygoon filmpje van de reddingsboten in vroegere tijden laat aan het einde een mooi stuk film zien van Komer. Bekijk het YouTube filmpje!

Komer
Komer
komer
Komer

YouTube filmpjes