Technische gegevens:

Bootnaam: Albatros
Eigen website: www.reddingboten.com
Klasse: President Steyn
Bouwjaar: 1945
Opdrachtgever: N.Z.H.R.M.
Werf: N.V. Nicolaas Witsen & Vis, Alkmaar
Afmetingen: loa 9,50 / boa 3,00 / d:0,50
Waterverplaatsing: 4,25 Ton
Huidige motor(en): Kromhout LS 4
Originele motor(en): Hercules DOOC 4 cil 40 pk
Snelheid: 7,25 knopen

Albatros
In dienst tot: 1958
Stations: Schiermonnikoog, Wijk aan Zee
Huidige eigenaar: D. Klinkenberg, R. Westra, N. Mulder, R. van Raalte en C. Visscher
MMSI:
Call sign:
Huidige ligplaats: Harlingen

Borstbeeld S. Prins

 

 

Historie

De msrb. Albatros is in de oorlogsjaren ’40-’45 op stapel gezet bij de werf Nicolaas Witsen & Vis te Alkmaar als 6e boot in de serie stalen motorstrandreddingboten. De bouw werd bekostigd uit een schenking van de heer S. Prins, directeur van de Nederlandse Beton Maatschappij en vernoemd naar zijn eigen zeiljacht Albatros.

Door gebrek  aan materiaal en arbeidskracht heeft de bouw enkele jaren geduurd.

 

 

Toen de boot in 1945 eindelijk werd opgeleverd is ze het eerste jaar ingezet op Schiermonnikoog. Daarna werd ze als reserveboot op diverse stations ingezet als vervanger voor de stationsboot, totdat ze in 1951 definitief gestationeerd werd in Wijk aan Zee.

 

In 1952 is de Albatros tijdens een oefening in de branding gekapseisd. Gelukkig kwamen alle opvarenden veilig aan de wal en kon de boot weer snel worden gerepareerd. Daarna deed ze nog tot 1958 dienst, waarna ze werd afgestoten door de reddingmaatschappij.

Albatros in zee

 

Albatros
Albatros
Albatros
Albatros

 

Restauratie

Eind 2013 werd de Albatros in erbarmelijke staat terug gevonden. De boot was na de uit dienst stelling omgebouwd tot motorjacht, maar lag de laatste jaren weg te rotten in de Vecht. Inmiddels was ze opgekocht door een oud-ijzer handelaar, maar de huidige eigenaren wisten haar nog net te behoeden voor de hoogovens.
Nu is de boot inmiddels ontdaan van alle aanpassingen en wordt ze weer in originele staat terug gebracht. Na de restauratie zal ze in originele staat vanuit Harlingen worden ingezet voor vaartochten en promotie van de KNRM.

Albatros_voor_restauratie
Albatros_voor_restauratie

 

YouTube filmpjes