Technische gegevens:

Bootnaam: Zephyr ‘Mini Mous’
Eigen website: Facebook pagina
Type: Zephyr Klasse
Bouwjaar: 1982
Opdrachtgever: K.N.Z.H.R.M.
Werf: DSB Deutsche Schlauchboot
Afmetingen: loa 4,70 / boa 2,00
Waterverplaatsing: 0,5 Ton
Huidige motor(en): Mercury 7,5pk
Originele motor(en): Mercury/ Yamaha 50pk
Snelheid:

 

In dienst tot: 1991
Stations: Terschelling, Paal 8
Huidige eigenaar: A. van der Ploeg
MMSI:
Call sign:
Huidige ligplaats: Zuidbroek (GR)

Historie:

Op 1 november 1982 kreeg de lijnwerp- en wipperploeg van Paal 8 Terschelling de beschikking over een Zephyr rubberboot op trailer.

Na de diensttijd bij de K.N.Z.H.R.M. is ze terechtgekomen bij een duikonderneming in de regio IJmuiden.

Daar is ze behoorlijk ge- en misbruikt. Veelal gebruikt om lijnen voor duikers uit te leggen. Een vaste ligplaats in zee waardoor er veel aangroei van zeepokken was aan de bodem en drijvers.

Na een aantal jaren in IJmuiden te zijn gebruikt is ze uiteindelijk verkocht aan een duikonderneming uit Woudrichem om te worden opgeknapt. Deze onderneming is er niet aan toegekomen en heeft haar jaren op zolder gestald.

 

Via een Facebook verkoop oproep in 2015 is de boot bij de huidige eigenaar in Zuidbroek terecht gekomen.

Een aantal cruciale reparaties aan de bodem en drijvers (de bodem lag nagenoeg los van de rest) werd door de Nautische Unie in Delfzijl uitgevoerd. Aldaar was in het verleden voor de ROF (Redding Ondersteuning Flottielje, de voorloper van KNRM station Eemshaven) veel ervaring opgedaan met de reparaties aan Zephyr rubberboten.

Momenteel is het scheepje in de laatste fase van het opnieuw in de vaart brengen beland en zal ze binnen afzienbare tijd weer terug te zien zijn op de (veelal Groninger) wateren.